موتور جستجو (Search Engine) به برنامهای گفته میشود که کلماتی را در سند یا یک بانک اطلاعاتی جستجو کرده و نتیجه برای کاربر نمایش می دهد.
دنیای وب سرشار از اطلاعاتی است که هر لحظه در حال افزایش است، رشد اطلاعات به گونه است که در حال حاضر مشکل دسترسی به اطلاعات یکی از مشکلات اساسی کاربران اینترنت می باشد و همین موضوع اهمیت موتورهای جستجوگر را بیش از پیش مشخص می کند. موتورهای جستجو به کاربران در یافتن اطلاعات موجود در وب سایت ها کمک می کنند و با گرفتن کلمه و یا عبارتی از کاربر لیستی از وب سایت ها را برای او نمایش می دهد تا کاربر بتواند به موضوع مورد علاقه خود دسترسی پیدا کند.
وب سایتهایی که موتورهای جستجو آنها را به عنوان نتایج جستجوی خود نمایش می دهند با توجه به میزان ارتباط با عبارت جستجو شده توسط کاربر لیست می شوند و آنهایی که در نتایج جستجو در رده بالاتری قرار دارد مرتبط ترین ســایت با عـبارت جـستـجو شـده تـوسـط کـاربر می باشند. دقت در ارایه نتایج جستجو شده توسط موتورهای جستجو مهم ترین انتظاری است که کاربران از موتورهای جستجو دارند و هر چقدر دقت یک موتور جستجو در نمایش نتایج بیشتر باشد پیش کاربران از محبوبیت بالاتری برخوردار خواهد بود.
موتورهای جستجو از الگوریتمهای مختلفی برای جستجوی خود استفاده می کنند. الگوریتم مجموعه ای از دستورالعملها میباشد که موتور جستجو با اعمال آنها تصمیم می گیرد که صفحات چگونه در نتایج جستجو نمایش دهد. جستجوی یک واژه یکسان در موتورهای جستجوگر دارای نتایج مختلفی می باشد و میزان دقت و کارآیی این الگوریتمها است که سبب یافتن نتیجه درستتر توسط یک موتور جستجو می شود. امروزه اکثر کاربران اینترنت برای یافتن اطلاعات مورد نظر خود از موتورهای جستجو استفاده می کنند و اکثر آنها بر این باورند که ده وب سایتی که در رتبه اول تا دهم موتورهای جستجو نمایش داده می شود می تواتند خواسته آنها را برآورده کند از نظر تجارت الکترونیک هم مسئله رتبه بندی در موتورهای جستجوگر از اهمیت بالایی برخوردار است.
انواع موتورهای جستجو:
♦ موتورهای جستجوی عمومی
♦ موتورهای جستجوی کد باز
♦ موتورهای فرا جستجو
♦ موتورهای جستجوی محلی
♦ موتورهای جستجوی مردمی
بخشهای اصلی موتورهای جستجو:
الف) اسپایدر، جمع آوری کننده اطلاعات
ب) ایندکسر، بایگانی کننده داده ها
ج) تحلیل گر درخواست کاربران
الف) اسپایدر جمع آوری کننده اطلاعات
اسپایدر بخشی از موتور جستجو است که وظـیفه آن جـمـع آوری اطـلاعـات مـی بـاشد. اسپایدر بـه صـفحات مختلف سرمی زند، محتوای آنها را می خواند، اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری می کند و در اختیار سایر بخش های موتور جستجو قرار می دهد.
ب) ایندکسر بایگانی کننده داده ها
همه اطلاعات جمع آوری شده توسط اسپایدر در اختیار ایندکسر قرار می گیرد و این بخش اطلاعات ارسالی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و آنها را به تکه های متفاوتی تقسیم می کند. تجزیه و تحلیل یعنی اینکه مشخص می شود اطلاعات از کدام صفحه ارسال شده است، چه حجمی دارد، کلمات موجود در آن کدام اند، کلمات چندبار تکرار شده اند و در کجای صفحه قرار دارند و صفحه چه زمانی بروز شده است. درواقع ایندکسر، صفحه را به پارامترهای آن خرد می کند و تمام این پارامترها را به یک مقیاس عددی تبدیل می کند تا سیستم رتبه بندی بتواند پارامترهای صفحات مختلف را با هم مقایسه کند.
ج) تحلیل گر درخواست کاربران
در نهایت موتور جستجو آماده پاسخ گویی به کاربران می باشد برای پاسخ گویی به درخواست کاربران، ابتدا تمامی صفحات مرتبط موجود در پایگاه داده مشخص شده سپس بعد از آن عمل رتبه بندی صورت می گیرد، این سیستم رتبه بندی برای پاسخ گویی به درخواست کاربران پارامترهای بسیاری را در نظر می گیرد تا بتواند بهترین پاسخ ها را در اختیار آنها قرار دهد.
یک دیدگاه ارسال کنید